top of page

TORSTAI 27.7. // KLO 12

Virallinen juliste, ig koko.png

WORKSHOP: Terapia 

TERAPIA on Marissa Latun ja Jukka Nylundin säveltämä uusi suomalainen musiikkiteatteriteos. Teos on paraikaa workshop-vaiheessa, ja saa toisen demo-esityksensä kesällä 2023 festivaalillamme. Teos on saanut ensiaskeleensa 2021 ja ensimmäisen demo-esityksensä keväällä 2022. 

 

Sooloteos kertoo tarinan Amandasta, joka on jäänyt elämänsä ja itsensä kanssa jumiin. Kysymykset piinaavat Amandan mieltä kun hän huomaa ensi kertaa tarkastelevansa epärehellistä elämäänsä rehellisessä valossa. Kuka tarvitsee apua? Tarvitsenko minä apua? Kuka saa voida huonosti? Kuka voi huonosti? Voiko ongelmasi olla liian pieniä hakeaksesi apua? Apua!?

 

Musikaali kertoo mielenterveydestä ja terapiaan hakeutumisesta. Tämä teos on kirjoitettu ja omistettu jokaiselle, meille, joilla on mieli ja täten, mielenterveys.

Taiteellinen työryhmä:

Lavalla: Amanda - Marissa Lattu, pianisti Valtteri Gutev

Käsikirjoitus ja sanoitus: Marissa Lattu 

Sävellys: Jukka Nylund, Marissa Lattu 

Sovitus: Jukka Nylund, Samuli Pajunen 

Säestys: Valtteri Gutev 

Kuvat: Riikka Nyrhilä, Marissa Lattu 

Marissa Lattu on 25-vuotias musiikkiteatterinäyttelijä. Hän valmistui Tampereen ammattikorkeakoulusta musiikkiteatterin ammattilaiseksi vuonna 2022. Terapia on Latun esikoissävellys ja -käsikirjoitus. Teoksen ensimmäinen workshop-vaihe ja ensiesitys tapahtuivat vuonna 2022. Marissa toimii freelance-näyttelijänä ja on esiintynyt musikaaleissa Mamma Mia!, Kinky Boots, We Will Rock You ja Momentum 1900. Seuraavaksi hänet voi nähdä Helsingin Kaupunginteatterissa Samuel Harjanteen ohjaamassa Pieni merenneito- musikaalissa.

Jukka Nylund on pitkän linjan musiikkiteatterintekijä ja muusikko. Hän on näytellyt yli 15 musikaalissa (mm. Helsingin ja Turun Kaupunginteatterit, Tampereen Työväen Teatteri) sekä säveltänyt musiikkia mm. teoksiin Kaikki kauniit kukat, Baritonien kosto, Yli Rajan, Vihan kevät ja Tanssin Talon avajaisgaalan päättänyt Reija Wäreen tanssiteos ”Ketju”. Laulajana hänet on nähnyt mm. lauluyhtye Rajattomassa. Nylund on ohjannut musikaalin Det Perfekta Livet (Viirus, Svenska Teatern) sekä konsertteja Helsingin Kaupunginorkesterille. Dubbausohjauksista isoimpia ovat olleet mm. Disneyn Encanto sekä Netflixin musikaalit Matilda ja Pinocchio. Tällä hetkellä Nylund toimii Samppalinnan Kesäteatterin taiteellisena johtajana ja sekä musikaalin ”9 to 5 – hommat hoituu” ohjaajana ja suomentajana. Teoksessa ”Terapia” Nylund toimii toisena säveltäjistä.

Valtteri Gutev on pian TAMK- musiikkiteatterilinjalta valmistuva musikaaliartisti ja muusikko. Hänellä on monipuolinen työkokemus niin esiintyjänä teatterilavoilla, kuin muusikkonakin. Valtteri keikkailee eri kokoonpanoissa laulajana sekä kosketinsoittaja ja toimii ajoittain myös laulu- ja soitonopetustehtävissäkin. 

Pianistina Valtteri on musikaalinen ja energinen ja häneltä lähtee tyylilaji kuin tyylilaji. Hän haaveilee tulevaisuudessa myös teatterikapellimestarin urasta.

1.jpeg

WORKSHOP: Rikkomaton

RIKKOMATON -musikaali kertoo kahden 16-vuotiaan pojan rakkaustarinan herätyskristillisen seurakuntayhteisön keskellä. Teos haastaa pohtimaan, miten yksilö voi pysyä uskollisena itselleen samalla kun kohtaa ulkopuolisuutta ja uskonnollisen yhteisön aiheuttamia paineita. Tarina pohjautuu säveltäjä Jussi Lukácsin omiin kokemuksiin ja ammentaa inspiraatiota lukuisista vastaavista tositarinoista. Teoksessa käsitellään myös eheytyshoitoja, joiden kieltäminen lailla on ajankohtainen ja tärkeä yhteiskunnallinen kysymys. 

 

Musikaalin taiteelliseen työryhmään kuuluvat säveltäjä Jussi Lukács, käsikirjoittaja ja sanoittaja Anna-Maija Ihander sekä sovittaja ja kapellimestari Aleksi Laukkonen. Jussi ja Anna-Maija ovat luoneet yhdessä musikaalin dramaturgian.

 

Musikaalia on työstetty pikku hiljaa eri muodoissa vuodesta 2019. Keväällä 2023 teoksen alkupuolta workshopattiin TAMKin musiikkiteatterilinjan opiskelijoiden kanssa, ja yhteistyö jatkuu syksyllä. Keväällä 2024 suunnitelmissa on esittää musikaalista kokonainen, mutta riisuttu versio. Musiikkiteatterifestivaaleilla nähdään läpiluku kohtauksista ja lauluista sellaisessa muodossa kuin ne sillä hetkellä ovat. Teos on jo pitkällä, mutta ei vielä valmis.

Terapia ja Rikkomaton -workshopit järjestetään Vapaan Taiteen Tilassa, osoitteessa Vilhonvuorenkuja 15-16

Terapia klo 12

Rikkomaton klo 13:30

 

Workshopien yhteiskesto n. 2,5h, välissä lyhyt tauko. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

TORSTAI 27.7. // KLO 16

EnnalleenPromo.JPG

WORKSHOP: Ennalleen

ENNALLEEN -musikaali kertoo avioerosta selviytymisestä ja itsensä löytämisestä. 

Reetan tarkkaan suunniteltu elämä on pilalla. Muistot ex-puolisosta vainoavat Reettaa eikä eteenpäin pääseminen tunnu mahdolliselta. Reetan paras ystävä Hanna elää täydellistä elämää ja yrittää saada Reetan jaloilleen viemällä häntä juhlimaan ja järjestämällä treffejä. Tämä tuntuu kuitenkin vievän Reetan vain kauemmaksi itsestään ja Reetan elämä suistuu tasaisen harmaaseen jatkumoon, jota täyttää työt, vaihtuvat treffikumppanit sekä mielessä aina vellovat suloisen kipeät muistot entisestä elämästä. Hannan onni tuntuu kahdehdittavalta ja Reetta työntää ystävänsä kauemmaksi. Yhtäkkiä elämään astuu Lauri, vanha ystävä kouluajoilta, jonka tunteet Reettaa kohtaan palaavat pintaan. Uuden rakkauden mahdollisuus tuntuu Reetasta kuitenkin pelottavalta. Voiko uskaltaa rakastua uudestaan, kun sydän on jo kerran särjetty? Voiko kipeistä muistoista päästää irti ja voiko sydän palautua ennalleen?

 

Ennalleen-musikaali kirjoitettiin alunperin Heidi Simeliuksen B-laulututkinnoksi, joka esitettiin Kangasala-talossa keväällä 2023. Esitys rakennettiin Heidin kirjoittamien pop-kappaleiden ja omakohtaisten avioerokokemusten ympärille. Seuraavaksi suunnitelmissa on muokata ja kasvattaa esitys koko illan musikaaliksi.

Työryhmä:

Ennalleen-musikaalin käsikirjoittaja, säveltäjä ja sanoittaja Heidi Simelius on Tampereen ammattikorkeakoulusta valmistunut musikaaliartisti sekä Metropolia ammattikorkeakoulusta valmistunut muusikko. Heidi nähtiin viimeksi Rakastajattarena Evita-musikaalissa Porin teatterissa ja seuraavaksi Tootsie-musikaalin ensemblessä Lahden Kaupunginteatterissa. Heidi keikkailee ja julkaisee musiikkia omalla nimellään.

 

Ennalleen-musikaalin sovittaja ja esityksen kapellimestari Aleksi Laukkonen on Tampereen ammattikorkeakoulusta valmistunut teatterimuusikko ja teatterikapellimestari. Aleksi oli kakkoskapellimestari Hiljaiset sillat -musikaalissa Turun kaupunginteatterissa 2022-2023 ja hän toimii ensi syksynä esityskapellimestarina Seinäjoen kaupunginteatterissa Niin kuin taivaassa -musikaalissa.

 

Ennalleen-musikaalin ohjaaja Titta Toivanen on musiikaaliartistiksi (Tamk MusTe) pian valmistuva renessanssi-ihminen. Titan lukuisat intohimot kulminoituvat kaikki tavalla tai toisella teatteriin. Kesällä Toivasen voi bongata kameran varresta, Samppalinnan kesäteatterin 9to5-musikaalin lavalta sekä maauimalan altaista.

 

Ennalleen-workshop järjestetään Vapaan Taiteen Tilassa, osoitteessa Vilhonvuorenkuja 15-16.

Workshopin kesto n. 1h. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

PERJANTAI 28.7. // KLO 12

Peilikuvia.jpg

WORKSHOP: Peilikuvia

PEILIKUVIA on tarina epävarmuudesta, aikuistumisesta sekä lapsen ja vanhemman suhteesta.

 

Tarinassa seurataan 3 nuoren esiintyjän siirtymistä työelämään ja miten heidän epävarmuutensa näyttäytyy elämän murrosvaiheen tuoman paineen myötä. 

Tarinan neljäs henkilö on yhden nuoren vanhempi, joka itse tuskailee aikuistuvan lapsensa ymmärtämisen kanssa.

 

Tämän musikaalin erityispiirre on jokaisen hahmon sukupuolettomuus tekstissä, jonka tarkoituksena on haastaa sukupuoliroolien merkitystä tarinankerronnassa ja näin luoda avoimempia mahdollisuuksia roolitukseen. Teoksen teema käsittelee sitä kuinka epävarmuus voi meissä näyttäytyä ja kuinka sen tuoma käyttäytyminen voi vaikuttaa meihin ja ympärillämme oleviin ihmisiin.

 

Tässä workshopissa musikaali toteututaan konserttidemona, joissa kappaleita esittävät suomalaisen musiikkiteatterikentän huippuammattilaiset.

Peilikuvia-säveltäjä Samuli Pajunen on kuopiolainen muusikko ja näyttelijä, joka on työskennellyt erityisesti musikaaleissa ympäri Suomea jo usean vuoden ajan. Viime vuosina hänet on voinut nähdä esimerkiksi musikaaleissa Kinky Boots, We Will Rock You ja Anastasia. Pajunen on valmistunut TAMKin Musiikkiteatterin opintosuunnalta keväällä 2022.  

 

Syksyllä 2023 Pajunen aloittaa Helsingin kaupunginteatterissa kiinnitettynä näyttelijänä. HKT:llä hänet voi ensi kaudella nähdä teoksissa Rakas Evan Hansen ja Pieni Merenneito.

 

Säveltäjänä Pajunen haluaa tutkia tapoja luoda inklusiivisempaa ja erityisesti sukupuoliroolien osalta monipuolisempaa musiikkiteatteria, joka voisi tukea lajin uudistumista muun maailman mukana.

Peilikuvia-workshop järjestetään Vapaan Taiteen Tilassa, osoitteessa Vilhonvuorenkuja 15-16.

Workshopin kesto n. 1h. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

PERJANTAI 28.7. // KLO 17

photo-output 5.jpg

WORKSHOP: Bosslady

BOSSLADY on feministinen musikaalikomedia.

Parikymppinen Anni inhoaa aktivismia, vaikka on teini-ikäisenä ollut mukana feministiporukoissa. Nykyään hän haluaa elää akateemista, vapaata ja tasapainoista elämää eikä häntä haittaa yhtään, jos se näyttää ulospäin beigeltä. Onhan hänellä myös elämäntilanteeseensa sopiva, henkisesti beige poikaystävä Tommi. Kaikki muuttuu, kun Annin isä Heikki lakkaa rahoittamasta Annin elämää ja tarjoaa hänelle sen sijaan töitä omistamastaan viestintäalan firmasta. Uusi maailma avautuu Annille yllättävän houkuttelevana. Viestintäbisnes on täynnä karismaattisia ihmisiä, joiden keskellä Anni menestyy, samaistuu ja rakastuu. Uudessa ympäristössä Anni joutuu kuitenkin myös kohtamaan hetken, jolloin hän ei voi vaieta. Aktivistipuoli Annissa herää luontevasti uudelleen eloon, kun omatunto vaatii toimintaa.

Maija Vilkkumaan radiomusikaalin Mä halusin olla suffragetti -pohjalta näyttämömusikaaliksi kirjoittaneet Maija Vilkkumaa, Eeva Kontu ja Satu Rasila.

Bosslady-workshop järjestetään Vapaan Taiteen Tilassa, osoitteessa Vilhonvuorenkuja 15-16.

Workshopin kesto n. 2h. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

bottom of page