MIKÄ ON WORKSHOP?
Workshopissa musikaalia kehitetään kaikista näkökulmista: tekstiä, laululyriikoita ja musiikkia muutetaan, uudelleenkirjoitetaan, leikataan ja korvataan sen perusteella, mitä työryhmä kokee tarpeelliseksi nähtyään ja kuultuaan materiaalista versioita näyttelijöiden esittämänä. Samanlaisen käsittelyn kokevat usein myös liikemateriaali ja visuaalinen toteutus. Raakaa materiaalia esitetään myös yleisölle, joiden reaktioiden ja palautteen pohjalta materiaalia muokataan yhä toimivammaksi. Käytännön tasolla workshoppaus toteutetaan harjoitussalissa näyttelijöiden ja työryhmän vuorovaikutuksessa heidän työskennellessään teksti- ja musiikkimateriaalin parissa.
Musiikkiteatterifestivaaleilla workshoppausta toteutetaan kahdella eri tavalla. Osaa uusista teoksista möyhitään harjoitussalissa opiskelijanäyttelijöiden avustuksella kaksi kokonaista päivää festivaalien aikana (yhteistyö Taideyliopiston kanssa). Workshoppaamiseen kuuluvia, materiaalin käsittelyyn kohdistuvia harjoituksia ohjaa devising-tekniikkaan perehtynyt ohjaaja-pedagogi Inna Tähkänen. Yleisö pääsee näkemään demoversiot materiaalista festivaalien kolmantena päivänä.
Toinen workshoppauksen tapa Musiikkiteatterifestivaalilla on niin kutsutut workshop-katselmukset. Osa työryhmistä valmistelee oma-aloitteisesti 1,5 tunnin simppelin kokonaisuuden keskeneräisestä materiaalistaan, jota yleisö ja etukäteen valitut asiantuntijat pääsevät ihailemaan ja arvioimaan sekä antamaan rakentavaa palautetta.
Kaikkiin workshoppeihin on vapaa pääsy.
TORSTAI 1.8. // KLO 12
WORKSHOP: SAIMA!
Aika on, ja sitä ei ole. Yhdellä on sanat, toisella ei. Mitä on olla taiteilija tai olla olematta taiteilija? Aika erottaa meitä. - Vai erottaako?
SAIMA! perustuu runoilija Saima Harmajan (1913-1937) elämään runojen sekä päiväkirjamerkintöjen pohjalta. Maija on nykypäivän henkilö, joka tutustuu Harmajan tuotantoon ja alkaa säveltää hänen runojaan. Storytelling -muotoinen teos kertoo luovuudesta, voimasta ja herkkyydestä. Se kertoo terveydestä ja ilosta, sairaudesta ja vihasta. Kasvamisesta, minuudesta sekä ympäröivästä todellisuudesta ja sadusta.
Saima Harmajan vaikuttavat, luontoa, elämää ja kuolemaa kuvaavat runot muodostavat ytimen, jonka ympärille teos rakentuu ja joiden myötä alkaa Maijan herääminen runojen ja musiikin maailmaan.
Työryhmä:
Tapani Kalliomäki, ohjaaja
Anni-Maija Koskinen, käsikirjoittaja, näyttelijä, säveltäjä
Elina Ruti, näyttelijä, musiikin sovittaja
Niklas Hagmark, muusikko (sello), musiikin sovittaja
Matti Hussi, muusikko (piano), musiikin sovittaja
Onerva Helne, dramaturgi
Jussi Koskinen, säveltäjä
Workshop järjestetään Tekstin talon Parvisalissa, osoitteessa Lintulahdenkatu 3.
Workshopin kesto n. 1,5h. Tapahtumaan on vapaa pääsy.
TORSTAI 1.8. // KLO 15
WORKSHOP: JAGELLONICA!
Uusi musikaalikomedia JAGELLONICA! – eli kuinka Turku sai oman prinsessan on huumoria maksimoiden historiaan löyhästi perustuva kertomus Katariina Jagellonicasta, puolalaisesta katolisesta prinsessasta, joka naitetaan kaukaiseen ja kylmään Turkuun Suomen herttua Juhanan puolisoksi. Suomessa Katariina ottaa haarukan kauniiseen käteensä, hautaa lapselliset prinsessaunelmansa ja luo itselleen haluamansa elämän – ja siinä sivussa myös renessanssihovin – Turun linnaan! Kapuloita rattaisiin lyövät muun muassa Katariinaa itselleen havitteleva Venäjän psykopaattitsaari Iivana Julma sekä Juhanan mieleltään järkkyvä ja vainoharhaisuuksiin vajonnut veli, Ruotsin kuningas Eerik IVX.
Teos on muodoltaan täysiverinen moderni musikaalikomedia, joka on kirjoitettu pienelle mutta virtuoottiselle näyttelijäseurueelle.
Musikaalin on käsikirjoittanut huumorin moniosaaja, näyttelijä-käsikirjoittaja Niina Lahtinen ja sen säveltää musiikkiteatterin sekatyömies Jukka Nylund. Workshop-version ohjaa Petrus Kähkönen ja musiikillisesta johdosta vastaa Tony Sikström.
Workshopissa esitetään otteita musikaalista ja teoksen sen hetkisestä työvaiheesta.
Workshop järjestetään Tekstin talon Parvisalissa, osoitteessa Lintulahdenkatu 3.
Workshopin kesto n. 1,5h. Tapahtumaan on vapaa pääsy.
PERJANTAI 2.8. // KLO 12
WORKSHOP: SAAVUTTAMATON RAKKAUS
Tanssijanuransa jättänyt Lilith pitää kiinni onnellisesta parisuhteestaan Tapanin kanssa. Pehmeän radiomusiikin kietoma kotielämä alkaa kuitenkin säröillä, kun Lilith huomaa muistinsa rakoilevan. Mitä tiukemmin Lilith pitää kiinni onnen illuusiosta, sitä enemmän hänen muistiinsa alkaa tunkeutua kuvia jostain rajusta, toksisesta ja satuttavasta. Kun Lilith pakenee värikkääseen milongaan ja ystävystyy kapakan erikoisen väen kanssa, hänen väkivaltainen traumansa alkaa keriytyä auki – entä mihin Lilith aviomies Tapani on kadonnut? Dekkaria ja musikaalia modernilla kerronnalla yhdistävä Saavuttamaton rakkaus tuo lavalle esityksen, joka ei pelkää käsitellä musikaalin keinoin haastavia teemoja ja yhdistää niitä tv-sarjakerronnan jännitteeseen. Teoksessa kysytään, miten traumasta voi päästää irti?
Prosessikirjoittamisella luodun musikaalin on käsikirjoittanut Kaarina Leinonen ja säveltänyt Rami-Jussi Ruodemäki, jotka vastaavat yhdessä sanoituksista. Musiikkiteatterifestivaalilla nähdään teoksesta läpiluku kohtauksista ja lauluista. Teos on jo lähes valmis, mutta tavoitteena on kehittää musikaalia vielä workshopin avulla viimeistä versiota varten.
Työryhmä:
Kaarina Leinonen, käsikirjoitus, lyriikat, ohjaus
Rami-Jussi Ruodemäki, sävellys, lyriikat, säestys
Maria Palmu
Jonas Saari
Juha-Pekka Mikkola
Hanna Kaila
Antti LJ Pääkkönen
Anu Palevaara
Rami-Jussi Ruodemäki
Workshop järjestetään Tekstin talon Parvisalissa, osoitteessa Lintulahdenkatu 3.
Workshopin kesto n. 1,5h. Tapahtumaan on vapaa pääsy.
PERJANTAI 2.8. // KLO 15
WORKSHOP: IMMANENSSI (Maailmansisäinen)
Immanenssi tarkoittaa maailmansisäisyyttä. Maailmansisäinen elämä on alati muuttuvaa, vapaasti verkostoituvaa, uudistuvaa ja silti eräällä tavalla toistavaa. Kaikki mitä tapahtuu, tapahtuu rihmastomaisesti asioita yhdistäen. Immanentti todellisuus on salaperäisesti ja vaivihkaa luova, yllätyksellinen ja hallitsematon.
Immanenssi (Maailmansisäinen) on a cappella -musiikkiteatteriteos, joka on inspiroitunut minimalismista ja Gilles Deleuzen (1925-1995) filosofiasta. Teos tutkii toistoa, luovuutta ja sitä, mitä voimme havaita ja mitä emme. Samalla se on meditatiivinen musiikkikylpy ja osin myös improvisatorinen hetken tuote.
Immanenssi (Maailmansisäinen) lähestyy musiikkiteatteria nykyteatterin näkökulmasta. Teoksen säveltäjä, dramaturgi ja ohjaaja Salla-Maria Salo on lähtenyt etsimään vastauksia siihen, mitä kaikkea muuta musiikkiteatteri voisi olla kuin jo kanonisoituneita lajeja kuten musikaali, ooppera, revyy tai lauluilta, ja mistä oikeastaan koostuu musiikkiteatterin ilmaisun ydin. Tämän tutkimiseen oivaksi välineeksi löytyi minimalismi: musiikkiteatterin riisuminen paljaimmilleen. Jäljelle jäivät puhuvat, laulavat ja liikkuvat näyttelijät ja yleisö sekä kaikki se, mitä heidän välillään tapahtuu.
Teoksen ensimmäiset workshopit Sala Ensembleksi nimetyn työryhmän kanssa sekä festivaalilla nähtävä demo ovat osa Salon yamk-opintojen taiteellista tutkimus- ja kehityshanketta, joka valmistuu syksyllä 2024. Itse valmis esitys tähtää ensi-iltansa vuodelle 2026.
Työryhmä:
Salla-Maria Salo, sävellys, dramaturgia, ohjaus
Sami Ulmanen, koreografia
Lavalla: Heljä Heikkinen, Sanna Heiskanen, Katariina Lantto, Sami Ulmanen
Workshop järjestetään Tekstin talon Parvisalissa, osoitteessa Lintulahdenkatu 3.
Workshopin kesto n. 1,5h. Tapahtumaan on vapaa pääsy.
LAUANTAI 3.8. // KLO 12
WORKSHOP: UUDEN KUUN EMILIA
Uuden Kuun Emilia on ylistyslaulu unelmille, mielikuvitukselle ja rakkaudelle.
Uusi suomalainen musikaali pohjautuu L. M. Montgomeryn rakastettuun Runotyttö-kirjasarjaan ja kertoo nuoren Emilian kasvutarinan kirjailijaksi. Tapahtumat sijoittuvat 1900-luvun alun Kanadaan Prinssi Edwardin saarelle.
Musikaali kuvaa luovan työn riemua ja tuskaa, oman tien etsimistä ja löytämistä, unelmien kadottamista ja uudelleen tavoittamista sekä ystävyyden ja rakkauden aallokoita.
Alppipolkua nousen kohti mainetta, kunniaa.
Ehkä rinne on jyrkkä, mutta en aio luovuttaa.
Työryhmä:
Sävellys ja sanoitus: Marianne Susi
Käsikirjoitus: Siiri Karjula ja Marianne Susi
Workshop järjestetään Tekstin talon Parvisalissa, osoitteessa Lintulahdenkatu 3.
Workshopin kesto n. 1,5h. Tapahtumaan on vapaa pääsy.
LAUANTAI 3.8. // KLO 15
WORKSHOP: VALEKUVAA.FI
Valekuvaa.fi on musikaalikomedia henkisestä kasvusta, täydellisyyden tavoittelusta ja arkielämän haasteista.
Teos kertoo nuoresta naisesta, Juliasta, jolle täydellisen perhe-elämän tavoittelu on kaikki kaikessa. Espoossa elo on ihanan beigeä ja fiiniä, mutta miten käy Julian, kun haavekuva alkaa rakoilla?
Kimmo Nummisen ja Aapo Niinisen Kalevauva.fi -yhtyeen kappaleista näyttämömusikaaliksi on kirjoittanut Milla Sukki.
Valekuvaa.fi -musikaali sai alkunsa ja ensi-iltansa keväällä 2023, kun se alunperin kirjoitettiin Milla Sukin B-laulututkinnoksi. Seuraavaksi suunnitelmissa on työstää teosta pidemmälle ja luoda siitä koko illan kestävä musikaali.
Työryhmä:
Valekuvaa.fi -musikaalin käsikirjoittaja Milla Sukki on Tampereen ammattikorkeakoulusta valmistunut musikaaliartisti. Milla nähtiin viimeksi Samppalinnan kesäteatterissa musikaalissa 9 to 5. Milla säveltää ja kirjoittaa omaa musiikkia käsikirjoittamisen lisäksi.
Kimmo Numminen on muusikko, säveltäjä, esiintyjä, kirjoittaja ja Kalevauva.fi -duon perustajajäsen. Kimmon arkeen kuuluvat mm. esiintymiset ja keikkailu, laulujen tekeminen, musiikin tuotanto, käsikirjoitustyöt sekä komediavideoiden tuottaminen sosiaaliseen mediaan.
Kalevauva.fi on Kimmo Nummisen ja Aapo Niinisen muodostama nykypäivän trubaduuri-duo, jonka sanoitukset on kerätty suoraan kansan suusta: internetin keskustelupalstoilta ja sosiaalisesta mediasta. Tavoitteena on kulkea esikuva Elias Lönnrotin jalanjäljillä keräten huumoripitoista "nykypäivän Kalevalaa" taltioiden nettikansanperinnettä ja keskustelupalstojen sisältöä musiikin muotoon. Kalevauva.fiperustettiin vuonna 2016 ja yhtye on ehtinyt mm. julkaista kolme täyspitkää levyä, useita musiikkivideoita ja runokirjan, esiintyä lukuisissa TV-ohjelmissa Venla-gaalasta Linnan juhlien jatkoihin ja keikkailla aktiivisesti n. 80 keikan vuositahtia.
Workshop järjestetään Tekstin talon Parvisalissa, osoitteessa Lintulahdenkatu 3.
Workshopin kesto n. 1,5h. Tapahtumaan on vapaa pääsy.